30 razstavljalcev, pester program, polne Škofije obiskovalcev

praznik V&O

Kulturno društvo Istrski grmič Škofije že 11. leto  v sodelovanju s KS Škofije, društvi, ustanovami, organizacijami, dejavnimi krajani in povabljenimi gosti organizira  priljubljeno jesensko prireditev   »Praznik vina in oljk«.  Letos je bilo na tradicionalnem prostoru v centru Škofij 30 razstavljalcev, veliko takih, ki so prireditvi zvesti že leta in tudi novih.

V otvoritvenem govoru je predsednica KD Istrski grmič Vlasta Jerman naštela vse in orisala tudi njihovo vsebino. Tako je povedala in tako je tudi bilo:

»Med nami pozdravljam zveste udeležence Daria Flega -  krajevnega medarja in oljkarja, Milana Markočiča – škofijskega vinarja in kletarja, Edija Šavleta – gospodarja kmetije Valce, lokalne vinarje, ki so nam tudi letos prispevali rujno kapljico : Zorka Franca, Vlada Kavrečiča in plavske vinarje  iz družine Čok, Igorja Bertoka, Iztoka in Aleksandra Klenarja, vinarje Hrvatin iz Elerjev, Vrtnarje iz Moretinov in Vrtnarstva Peric. Učence domače osnovne šole : predstavili se nam bodo z nadarjenimi pevkami, postregli pa nam bodo tudi z okusnim pečenim kostanjem. Vvzgojiteljice našega vrtca,ki bodo razstavile izdelke in organizirale zanimive dejavnosti za najmlajše, kulturni društvi iz sosednje Italije: Društvo Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga in KD Ivan Grbec iz Škednja pri Trstu.

Toplo pozdravljam člane društev, ki so letos prvič med nami: Turističnega društva Kolombar, Društva Dobra volja, Kulturnega društva Škedenj pri Trstu, Društva ljubiteljev starodobnih vozil – Tomos Škofije in Prostovoljnega gasilskega društva Dekani.

Nadalje pozdravljam: Lovsko družino Dekani in Lovsko družino Koper. Njihovi člani so nam tudi letos pripravili divjačinski golaž. Bravo kuhar Žika in njegov pomočnik Otilij!

Valmarinke s prelepimi vezenimi senčniki za luči, člane Društva upokojencev, ki nas razveseljujejo s srečelovom, gospoda Pavla Vilerja z lepimi izdelki iz naravnih materialov in Guerina  Koterleta z glasbili in drugimi predmeti iz lesa in kanel, nova razstavljavca – krajana Mirjano in Jožeta Krajačiča, ki razstavljata izvirne izdelke iz naplavin Marijo in Janeza Janežiča – naša stalna razstavljavca starih predmetov, Ivico Jalovec iz Elerjev, ki nas  že vrsto let razvaja s s sladkimi dobrotami, Gracijelo Jerman z izdelki izsivke in Lidijo Curk z raznimi okrasnimi izdelki. Obe prihajata iz Ankarana, slaščičarja iz nove slaščičarne, ki bo v kratkem odprla svoja vrata v zadružnem domu, predstavnici trgovine Geavital, ki nam nudi domače izdelke in pridelke.

Prisrčen pozdrav članicam Krajevnega odbora rdečega križa Škofije in reševalni ekipi RK ter članom KARITASA iz Župnije Škofije.

Lep pozdrav krajankam, ki bodo pripravljale palačinke: Mili Letig, Mileni Furlanič , Nevi Tul in Djani Števanec  ter Anici Štrukelj in Mirjani Ivančič, ki bosta razdeljevali odlično joto, ki so nam jo pripravili v šolski kuhinji.

Praznika vsekakor ne bi mogli organizirati brez številnih sodelavcev, prostovoljcev in donatorjev. Poleg stalnih donatorjev : KS Škofije , Luke Koper in MO Koper, so nas finančno ali materialno podprli še številni drugi. Njihova imena so objavljena na plakatu, ki visi ob zavarovalnici.

Tudi letos je KS skupaj z Odborom za družbene dejavnosti sodelovala pri pripravi in organizaciji praznika ter ga finančno podprla. Najbolj pa nas veseli, da je obogatena tudi vsebina današnjega dne.
Predsednik Sveta KS je namreč spomladi dal pobudo, da bi ob investiciji, ki je močno posegla v stari vaški trg –» plac«, obnovili tudi 80 let staro vaško »špino«.Pod njegovim vodstvom je bilo v zadnjih mesecih opravljenega  veliko dela na tej tehnični in kulturni dediščini našega kraja. Že čez nekaj minut se bomo sprehodili do vaškega trga in si ogledali obnovljeno vaško »špino« ter o tem slišali še kaj več.

Ob koncu se zahvaljujem vsem, ki so nam omogočili ali pomagali pri organizaciji današnjega praznika. Pozdravljam tudi ustvarjalce današnjega kulturno-zabavnega programa. Mlade pevke Kristino Čok, Emo Zucca in Majo Ferfolja, člane orkestra harmonik iz Izole, ŽVS Dekleta s Škofij, MoPZ Pergula iz Sv. Petra,plesalke iz Gimnastičnega društva Capris – Capristars ,Valmarinke, Vaški kvartet in ansambel Ni panike. Vam , drage obiskovalke in obiskovalci želim, da bi se med nami prijetno počutili.«

Vsi, ki jih je omenila Vlasta Jerman so skupaj z obiskovalci ustvarili enkratno vzdušje, kar kažejo fotografije.

Fotogalerija

Deli: