Družbene dejavnosti kažejo vsebino KS

zbor 2015

Na zboru krajanov v četrtek je Nataša Zerbo predstavila delo odbora za družbene dejavnosti, ki ga je dopolnila še z delom o topografiji. Odbor je to sicer obravnaval in podal predlog svetu, a se bo treba s poimenovanjem krajev v KS v prihodnje še bolj dejavno ukvarjati.

Tako je povedala:

"Raven razvitosti in pestrosti družbenih dejavnosti v nekem okolju kaže na kakovost življenja krajanov. Program dela Odbora za družbene dejavnosti, ki je februarja začel z delom, je zato usmerjen v spodbujanje aktivnosti na vseh področji. Cilj je, da bi bili rezultati dela v času štiriletnega mandata vidni v kulturi, športu, boljši obveščenosti krajanov, pri medgeneracijskem in vse splošnem sodelovanju ter povezovanju vseh subjektov v krajevni skupnosti.

Odbor je imel letos že 12 sej, glavne točke delovanja in rezultati so:

  • evidentiral je vsa društva v KS in jim poslal dopis s predstavitvijo vsebine dela Odbora

  • sestal se je s predstavniki društev in se pogovoril o načinu sodelovanja, ki dobro teče in kaže rezultate v prireditvah in dogodkih

  • pripravil je celostni načrt za obveščanje krajanov, oblikoval uredniško ekipo in vsebino krajevnega glasila »Na burji« ter internetne strani KS Škofije. Pripravil je vsebino za javni razpis izbora ponudnika postavitve spletne strani KS Škofije in izbral najboljšega ponudnika. Uradna spletna stran je začela delovati 1. septembra letos, izšla je ena številka glasila Na Burji in ena bo še do konca leta.

  • Pregledal je zasedenost in vsebino prostorov KS in razpravljal, kaj in kdaj bi se lahko v njih še dogajalo s ciljem večje ponudbe za krajane in pokrivanje stroškov vzdrževanja teh prostorov oziroma pridobivanja prihodkov.

  • Izdelal je kriterije za oddajo vseh prostorov KS v najem in cenike. Prav tako je pripravil vsebino razpisa s kriteriji in namenom za prostor v zadružnem domu (bivša prodajalna pohištva) in po izboru najboljšega ponudnika Svetu KS predlagal, da prostor odda za slaščičarsko dejavnost. Slaščičarna je tik pred otvoritvijo.

  • Obravnaval je vrsto prošenj za pripravo prireditev v dvorani in za pomoč pri različnih dogodkih. Odbor je pri nekaterih tudi aktivno sodeloval, ki jih posebej navajamo:

Začelo se je s koncertom Pihalnega orkestra Koper ob Dnevu žena, ko je KS poskrbela tudi za zakusko in obdarovanje žensk.

Tradicionalna prireditev Primorska poje (v organizaciji KS Istrski grmič)

Koncert glasbene skupine NiPanike za materinski dan

30. maja je bila v Kopru prireditev Koper na dlani, na kateri sta odbor in KS sodelovala pri usklajevanju aktivnosti, pripravljeno je bilo glasilo, oblikovan in natisnjen plakat, pripravljen skupen dopis pridelovalcem, na stojnicah so obiskovalci izpolnjevali anketo.

Koncert ob 10 -letnici Deklet s Škofij junijaSTEG Škofije – prireditev in predstavitev skavtov STEG Škofije – prireditev in predstavitev skavtov Škofije v Zadružnem domu 20.9.2015

Krajevni Praznik vina in oljk

Koncert ob 50-letnici Plavjčana Fabia Riizija 10. oktobra

Župnija Škofije bo 24.10. v dvorani zadružnega doma izvedla muzikal za vse krajane.

v pripravi je koncert za praznik KS Škofije 1. decembra, ki bo 27. novembra zvečer.

6. decembra bo miklavževanje

Podpora je bila dana: Bronxu in Turističnemu, kulturnemu in športnemu društvu Elerji za izvedbo šagr; skupini Capristars za udeležbo na evropskem tekmovanju; drugim tradicionalnim dogodkom

  • Odbor je dal svetu pobudo, da bi se ob zaključku velike investicije, ki je potekala na Sp. Škofijah, pripravil v vasi »likof«. V okviru Praznika vina in oljk je bila v sodelovanju z Odborom otvorjena obnovljena špina, kdaj bo zaključna slovesnost ob koncu investicije, bo javil investitor.

  • Skupina krajanov iz vseh predelov naše KS pod vodstvom Leandra Cunje že nekaj let zapisuje in preučuje domače ljudsko izročilo, med drugim tudi krajevna, ledinska, osebna, družinska in druga imena. V zvezi s tem pripravlja za tisk zemljevide naselij KS Škofije in njihove okolice z izvirnimi imeni 9 vasi, čez 50 zaselkov in z nekaj sto ledinskimi imeni, kasneje pa tudi objavo drugih opisov in podatkov o našem kraju. Odbor se bo skupaj s svetom podrobno seznanil s sedanjim uradnim krajevnim poimenovanjem v KS Škofije in predlogi za njegovo dopolnitev ter o tem predlagal sklepe svetu KS.

  • Odbor se je opredeljeval do vseh pomembnih dogodkih v KS, kot je bil dopis MOK o lekarni na Škofijah, odločitvah župana glede vaške hiše, idejna zasnova prostora bivšega balinišča...

  • Na pobudo odbora je bil vsem gospodinjstvom v KS posredovan vprašalnik o potrebah in željah krajanov, ki bi jih vključili v strategijo razvoja KS .

  • Na podlagi letošnjih izkušenj in spoznanj ter informacij, ki jih bo pridobil od krajanov in društev, bo Odbor pripravil načrt dela za naslednje leto."

     

    Na fotografiji Lerander Cunja, ki je imel razpravo okoli poimenovanja krajev.

 

Deli: