Iz škofijske špine spet teče voda

otvoritev špine

 

V okviru Praznika vina in oljk 2015 so v soboto krajani na starem vaškem trgu namenu predali obnovljeno izlivko, po domače »špino«. Iz centra Škofij, kjer je bila otvoritev praznika in je potekal ves program, sta harmonikarja obiskovalce povedla do trga. Tam so Valmarinke najprej na šegav način obudile klepete žensk, ki so hodile k špini po vodo. Kvartet je zapel o ženskah in vinu, Leander Cunja je osvetlil čase, ko je v Dolenjo Škofijo pritekla voda (njegov zgodovinski oris je bil na strani v celoti objavljen) in predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar je spregovoril o poteku obnove 80 let stare javne izlivke ali fontane. Objavljamo dele njegovega govora, ki je predvsem zahvala vsem, ki so pri tem sodelovali. Mnogi med njimi so bili na dogodku tudi prisotni. Naj izpostavimo podžupana MOK Petra Bolčiča, Tatjano Lečič, ki je v imenu investitorja vodila investicijo v kanalizacijo, Lida Gržiniča iz Rižanskega vodovoda, ki je pomagal pri obnovi špine in Rada Trkova, ki je nadzoroval izvedbo investicije, pa Milana Jakaca, Cveta Trošta in Adema Skulića (na fotografiji).

V galeriji fotografij so tudi tisti, ki so s špino največ časa sobivali: Alma, Silva, Onorina, Egon, Lojz, Edi in tisti, ki tam živijo danes in so za vse pripravili okusno dobrodošlico in dogodek na starem placu: Martina, Vili, Iztok, Marko...

Morda trg čakajo tudi drugačni časi, kot je v zaključku dejal Gašpar: »Za špino, trg in in krajane pa se morda začenjajo tudi drugačni časi. Tukaj stoji tehnična, družbena in kulturna dediščino vasi kot pomemben pričevalec zgodovine. Zato si vaški trg kot celota prav tako zasluži  večji pomen. Pravzaprav si vsi želimo, da to postane urejen vaški trg z osrednjo zanimivostjo fontano – javnim pitnikom. Zato smo se s prebivalci okoliških hiš v sredo dogovorili, kako bo urejeno parkiranje, kje bo intervencijska pot in kako bomo skrbeli za lepše in zdravo okolje za vse nas. Želimo, da bi trg spet postal prostor za otroški živ žav. Hkrati pa privlačen za obiskovalce Škofij, ki bodo dobili dobrodošlico v obliki sveže vode.«

Iz govora:

"Ta vaški trg, ki ga danes na srečo polnijo ljudje in ne avtomobili, je bil dolga leta moj dom. Tukaj sem preživel otroštvo in najstniška leta, tukaj smo se podili otroci skupaj s kurami, psi in mačkami, se skrivali mamam in večkrat kakšno ušpičili, se razume. Špricanje z vodo iz špine nam je v vročih poletnih dneh pogosto nadomeščala bližino morja. Starši so tu zajemali vodo za vse potrebe: od kuhanja do pranja in umivanja ali napajanja živali.  Vedno je bila tukaj, del prostora in vaškega trga, del našega življenja.

Mi smo odraščali in nabirali leta, špina pa prav tako. Počasi smo dobili v hiše vodovod  in špina je presahnila. V 80 letih, koliko je letos stara, jo je zob časa že dodobra načel, jo obtolkel, poškodoval, zarjavel.. Na trgu, ki je postal prostor za avtomobile in bolj malo za otroke, je postala celo moteča, saj bi namesto nje lahko tja zrinili še kakšno vozilo.

Ko se je v začetku leta začela velika investicija v kanalizacijo, ko je bil trg v celoti prekopan in smo se uspeli dogovoriti, da bo tudi v celoti asfaltiran, sem se zazrl v tedanjo žalostno podobo špine. Kaj takšna bo ta tehnična dediščina stala tukaj ali bo končala na odpadu?

Dal sem pobudo, da izkoristimo priložnost obnove in združimo moči. Tako smo storili.

30. junija je bila celotna fontana s podstavkom demontirana. Najprej je šla v Izolo na peskanje. Potem sta jo v roke vzela Cveto Trošt in Milan Jakac ki, sta jo popravila oziroma rekonstruirala. V Črnomlju so jo strokovno pobarvali in skrbno varovana je počakala na zaključek del na trgu.

Medtem je betonski podstavek obdeloval škofijski kamnosek Maks Fojkar. V zgornjem delu je bil zelo poškodovan in potrebno ga je bilo nadomestiti s kamnoseškim izdelkom iz kraškega sivca.

V treh mesecih in pol je bilo opravljenega veliko strokovnega dela, vloženih mnogo ur in truda, 18. septembra se je špina vrnila na svoje mesto. Celotna dela postavljanja in urejanja tlaka so bila končana v preteklih dneh. Zato je moj govor namenjen predvsem zahvalam:

Obnove se ne bi zgodila, če Mestna občina Koper ne bi bila investitor naložbe v kanalizacijo in je na prošnjo sveta odobrila tudi 40.000 evrov dodatnih sredstev za celovito asfaltiranje trga in vseh cest v vasi Sp. Škofij. Obnovljene fontane ne bi bilo brez posluha in finančne participacije KS Škofije, Grafista in Rižanskega vodovoda, zlasti pa ne brez velikega angažiranja in dela posameznikov: Cveto Trošt, Milan Jakac, Matej Gabrijel, Adem Skulić in tudi mene. Vsem se še enkrat zahvaljujem za prispevek in sodelovanje. Posebej pa se zahvaljujem za podporo zamisli in sodelovanje Tatjani Lečič (SIS), Radu Trkovu (nadzor investicije), Lidu Gržiniča (vodja investicij pri RV) in Zdravku Hočevarju (Direkror RV)."

 

Fotogalerija

Deli: