Mimo pravil in dialoga

Mimo pravil in dialoga

Na oglasni tabli in drevesu pri cerkvici na Zg. Škofijah visita plakata, ki vabita na sestanek v vaško hišo. Vodstvo sveta KS - predsednik Edmond Gašpar in podpredsednik Damjan Pečarič – sta v zvezi z namero Rina Hrvatina po sklicu sestanka z njim večkrat komunicirala, vendar opozarjanje na pravila in vsebino, ki bi bila primerna za vse krajane Zg. Škofij, ni naletelo na razumevanje. V preteklih dneh so odstopili tudi trije od petih članov Vaškega odbora, ki niso soglašali s takim načinom dela predsednika in odbora, ki je imel letos drugo sejo. V tajništvo KS sta preostala člana Lidija Roš in Rino Hrvatin poslala neverodostojen in nepotrjen zapisnik sestanka odbora, v katerem ni omenjen odstop treh članov. Po izjavah članov, ki so odstopili, na seji niso  sklepali o sklicu zbora. Četrtkov sestanek je tako zasebni sestanek v prostorih zasebnega upravljalca, kar je z novo pogodbo o oddaji v najem postala vaška hiša .

Objavljamo celotno pismo vodstva sveta KS Rinu Hrvatinu:

»Spoštovani kolega svetniki KS Škofije Rino Hrvatin! 

Na tajništvo KS Škofije si v preteklih dneh poslal zahteve po dostavi vabila na zbor krajanov Zg. Škofij v vsa gospodinjstva. V medsebojnem dialogu sva v vlogi predsednika in podpredsednika Sveta KS pojasnila, da ne nasprotujeva  sklicu delnega zbora, vendar mora biti ta sklican po pravilih in naj vsebuje točke, ki zadevajo vse krajane velikega in hitro rastočega območja Zg. Škofij s skoraj 1.000 prebivalci. Naj še enkrat povzameva vse argumente, dvome in vprašanja. 

Resnično ocenjujeva, da ni konstruktivno in v duhu izrečenih zavez o delovanju v skupno korist vseh krajanov naše KS, sklicevanje delnega zbora krajanov, ki bi bilo v nasprotju s statutom , mimo poslovnika in prakse delovanja Sveta KS, kar vse sva v predhodni komunikaciji obširno razložila. S tem se netijo prepiri, vnaša razdor v skupnost in ne prinaša tvornih rešitev ne za krajane Drugih Škofij ne celotne krajevne skupnosti.

Meniva, da delovanje člana sveta mimo konsenza sveta, mimo statuta in poslovnika postavlja pod vprašaj tudi njegov morebiten konflikt interesov v nastopanju enkrat v vlogi člana sveta (ki bi moral spoštovati večinsko sprejete sklepe), drugič v vlogi predsednika vaškega odbora, potem v vlogi vaške skupnosti (?!) in nazadnje kot zasebni upravljavec vaške hiše in predsednik nekega na novoustanovljenega zasebnega društva, ki razpolaga z vaško hišo. Naj ta dopis izkoristiva za vprašanje, v kateri od naštetih vlogi nastopaš s sedanjo zahtevo. Odgovor bo pomagal razumeti situacijo, ki se je že na prejšnji, 12. seji sveta, pokazala kot zelo konfuzna, zmedena. Kot svetniki pa smo se zavezali k javnemu in transparentnemu delovanju v interesu vseh krajanov in ne posamičnih interesov.

Imava verodostojno informacijo, da se je (že prej v neskladju s statutom formiran) vaški odbor na zadnji seji praktično razformiral z odstopom treh članov od petih. Dostavljen zapisnik (nekateri zdaj že bivši člani odbora ga niso niti dobili, kaj šele potrdili) navaja, da so bili vsi sklepi sprejeti soglasno. Glede na odstope in nepotrjen zapisnik se ob tem žal poraja dvom. Zato bi bil zapisnik verodostojen, če bi ga potrdilo vseh pet članov. Takega pa bi potem posredoval v tajništvo KS.

Vodstvo KS je bilo tudi informirano, da o sklicu delnega zbora ta organ na seji… sploh ni razpravlja, še manj pa sprejemal sklep o sklicu. Kako je mogoče, da dva člana (zapisničarka in predsednik) predstavljata 5 članski organ, ki ga je zapustila večina članov?

Kot sva navedla že v predhodnem mailu, smatrava za smiseln sklic delnega zbora krajanov Zg. Škofij, vendar skladno s statutom, predvsem pa z namenom, da krajanom podamo potrebne in koristne informacije in da se seznanimo še z nepoznanimi težavami. Kot povedano, poskušamo dogovoriti termin z nekaterimi občinskimi službami in projektanti, da bi bile informacije, ki bi jih želeli predstaviti, čim bolj popolne. Dnevni red, datum sklica in ostalo bomo dogovorili na seji sveta KS, kjer je edini prostor za konstruktivno odločanje na volitvah izvoljenih predstavnikov območij KS.

S tem ne nasprotujeva sklicu kakršnegakoli drugega foruma: zbor vaške skupnosti Druge škofije-ožje jedro, zbor aktivnih krajanov Drugih Škofi, občni zbor novoustanovljenega društva ali katere druge neformalne skupine.

V kolikor si že zbral podpise za sklic, je to tudi eden od temeljev za sklic delnega zbora, ki ga bo upošteval svet. Predlagava, da fotokopije verodostojnega podpisovanja pobude za sklic delnega zbora dostaviš v tajništvo, da bo v gradivu prihodnje seje sveta, predvidoma 10.12.2015. 

                                                Lep pozdrav,

                                                                                Predsednik sveta KS

                                                                                Edmond Gašpar

                                                                                Podpredsednik sveta KS

                                                                                Damjan Pečarič«

Deli: