Nova stara predsednika društev

občni zbor, IG in DU

Člani Kulturnega društva Istrski grmič Škofije so se v četrtek, 22. marca,  zbrali na rednem  letnem volilnem občnem zboru. Za uvod in prijetno počutje so najprej zapele naše pevke – ŽPZ Dekleta s Škofij. Občni zbor je uvodoma toplo pozdravil predsednik Sveta KS  Edmond Gašpar, potem  je delo steklo v skladu z dnevnim redom. Poročilo predsednice Vlaste Jerman, blagajničarke Alenke Šturman in nadzornega odbora so udeleženci zbora sprejeli z odobravanjem.

Predsednica je v poročilu predstavila obsežno in pestro dejavnost minulega leta ter povzela tudi pomembnejše dosežke štiriletnega obdobja. Ker je z letom 2015 potekel  štiriletni mandat predsednici in vsem organom društva, je občni zbor izvedel tudi volitve. Večina članov organov društva in predsednica Vlasta Jerman so izrazili pripravljenost  nadaljevati delo,  kar so udeleženci zbora tudi izglasovali.

Po polnih 12 letih  vodenja društva  je Vlasta Jerman želela, da bi predsedovanje prevzel kdo drug, a v tem trenutku še ni bilo drugačne rešitve oziroma so vsi soglašali, da vodenje društva nadaljuje Vlasta Jerman.

Kulturnemu društvu Istrski grmič tudi na tej strani čestitamo in želimo še naprej uspešno kulturno poslanstvo v duhu tradicije in potreb sodobnega časa.

V istem tednu je imelo občni zbor tudi Društvo upokojencev Škofije, kjer so prav tako ponovno izvolili za predsednika Milana Markočiča. Več informacij o poteku zbora ni bilo posredovanih, zato objavljamo govor predsednika sveta KS, ki je pozdravil tudi ta občni zbor in vse upokojence Škofij.

Tako je  povedal:

»Pozdravljeni in hvala za prijazno povabilo na vaš občni zbor.

32 let je minilo, odkar je bilo leta 1984 na Škofijah ustanovlejno društvo upojencev, kar pomeni, da je že v odraslih letih. Društvo, v katerem  člani združujejo interese  generacije v tretjem življenskem obdobju, je povsod pomemben del  skupnosti in tako je tudi v naši krajevni skupnosti. V tem vse bolj divjem tempu življenja, ko nihče nima časa za nikogar, ko je vse manj denarja, je namreč humanitarna in socialna funkcija celotne Zveze društva upokojencev Slovenije in škofijskega društva v njej nepogrešljiva. Prazaprav pomeni korektiv oziroma dopolnitev socialne funkcije države in to na tisti najbolj potrebni človeški ravni. Pri  tem bi posebej omenil in pohvalil  vaš   program »starejši za starejše«, ki je prava dejavnost generacijske solidarnosti.

Seveda je vloga takšnega društva v skupnosti tudi iskanje možnosti najširšega povezovanja in sodelovanja z vsemi subjekti lokalne skupnosti, iskanja novih načinov dela  in vsebin, tudi pridobivanja sredstev za delovanje. S strokovno podprtimi programi je verjetno  možno pridobiti dodatna sredstva (občinska, državna, pa tudi evropska) za izvajanje temeljne socialne dejavnosti. Zato je zelo pomembno, kako uspešno širite članstvo s »podmladkom« oziroma upokojenci, ki prinašajo s seboj v društvo potrebna nova in komplementarna znanja.

Čeprva je danes pomemben letni dogodek društva,  bi se ob tej priložnosti kljub temu želel dotakniti še ene vsebine. Tudi zato, ker si lahko zdaj zremo v oči in je prav, da smo odkitosrčni in verodostojni. Govorim o  komunikacijih šumih, blago rečeno, med predsednikom društva in svetom KS, ki je nerazumljiv večini članov sveta KS in še marsikomu drugemu. Predsednik DU je član sveta KS, a dela v nasprotju z večinsko sprejetimi sklepi sveta. Odbor za družbene dejavnosti, ki se trudi združevati, koordinirati in ustvarjati čim boljše okolje družbenih, družabnih in društvenih aktivnosti, vabi predsednika na sestanke, vabi, da bi se Društvo upokojencev predstavilo na internetni strani in daje druge pobude, a predsednik se na nobeno od njih ne odziva. Navzven tako delovanje izpade kot zdraharstvo ali prepirljivost in povzroča škodo celotni skupnosti, saj na njo meče slabo luč.

Marsikdo se s takim načinom ne strinja in naj vam zaupam, da sem že slišal  govorice o ustanavljanju še enega društva upokojencev na Škofijah. Za to resnično ne vidim potrebe. A društvo upokojencev združuje različne ljudi in še kako pomembna je funkcija predsednika, ki zna povezovati, sodelovati na vseh nivojih in svojemu društvu ter članom omogočiti pozitivno, ustvarjalno in spodbudno okolje.

Prepričan sem, da je naša, večinoma že siva generacija, dovolj modra in razsodna  in  bo tovrstne šume znala rešiti tako v samem  društvu kakor tudi  v širši skupnosti  KS Škofije.

Želim vam uspešen redni letni občni zbor in prijetno druženje.« 

Za izvolitev čestitamo tudi Milanu Markočiču.

 

Deli: