Novoletna okrasitev ali tema?

novoletna okrasitev?

 

Vstopili smo v predpraznični čas, ki naj bi vsem prinesel veselje, dobre želje, praznično okrasitev za praznično vzdušje. Tega si želi vsak kraj, vsako okolje. Svet KS Škofije je tako že novembra sprejel sklep o apelu vodstvu Mestne občine Koper, da enakovredno obravnava vse krajevne skupnosti in v občinski režiji (strošku) poskrbi, da bo tudi v vseh mestnih, primestnih in zalednih KS praznična decembrska okrasitev razveseljevala otroke in občane. Pobuda za okrasitev je bila zaradi razumevanja težkega finančnega stanja občine skromna – okrasila naj bi se državna cesta od odcepa za Tinjan pa do osrednjega trga na Sp. Škofijah (cerkve). 

Odgovor občine se je glasil, da MOK od leta 2012 poskrbi za novoletno okrasitev le na območju starega mestnega jedra. Od takrat morajo krajevne skupnosti same skrbeti za novoletno okrasitev. 

Ker so Škofije že lani dobile takšen odgovor, so vprašale za ponudbo koncesionarja. Za montažo in demontažo 23 elementov okrasitve na stebrih uličnih svetilk je zahteval 2.170 evrov. Krajevna skupnost takega denarja za ta namen seveda nima. Kljub temu pa se išče rešitev, da tudi letos Škofije decembra ne bi preživele samo s skromno javno razsvetljavo tako kot lani. 

Med tem ko denarja za krajevne skupnosti ni, občinski medij sporoča: 

»Komunala Koper bo do začetka decembrskega praznovanja postavila skoraj šest kilometrov, natančneje 5.700 metrov svetlobnih verig in zaves z različnimi efekti ter nekaj manj kot 200 novoletnih elementov, med katerimi so sonce, polsonca, led jelke in snežinke, svetlobni oboki z zvezdo, posebni reflektorji in strobo žarnice, ledeni šopki in padajoči dež ter drugi. 

Postavljenih bo tudi 5 novoletnih smrek: velika novoletna jelka sredi Titovega trga, ki jo bo krasilo 100 okraskov in 600 metrov svetlobnih verig, poleg nje pa tudi smreke (kovinska ogrodja in svetlobni elementi) na krožiščih pri Zelenem parku in stadionu Bonifka oz. Banki Koper, na Ukmarjevem trgu ob pomorski upravi ter na Ukmarjevem trgu pri otroškem igrišču pred vhodom v mestno kopališče.«

 

Fotografija je iz leta 2013

 

Deli: