Ob 35. obletnici praznika KS Škofije

praznik KS-zgodovina

Dan 1. december naj nas spominja, kaj se je leta 1941 (pred 74 leti!) dogodilo v naši KS Škofije, natančneje na Plavjah v hiši takratnega krojača Josipa Jamška. Bila je vojna, naša domovina okupirana in bil je čas za upor. Po vseh naših krajih so ustanavljali odbore osvobodilne fronte (OF). Prvi odbor  OF na območju Slovenske Istre je bil organiziran 1. decembra 1941 na Plavjah. V najstrožji tajnosti so se sestali zanesljivi in preizkušeni možje škofijsko - dolinskega območja. Deset jih je bilo in med njimi Oskar Kovačič, ki je kot organizator udeležencem predstavil pomen upora. Prišli so iz Ricmanj, Spodnjih in Zgornjih Škofij in Plavij. Že čez teden dni (7. decembra 1941) so se pridružili tudi  protifašisti iz Korošcev in Čampor ter Oskarjev brat Leon Kovačič.

Ustanovitev OF pred vrati Milj, Trsta in Kopra je bilo ne le pogumno in tvegano dejanje, bilo je dejanje narodne zavednosti in domoljubja ljudi, ki se niso hoteli prepuščati usodi. Odločili so se za upor in boj ne glede na nevarnosti in žrtve. Z dejanji so ustvarjali temelje tudi naši sedanji državi – Republiki Sloveniji.

Da bi ohranili in negovali spomin na naše ljudi in na zgodovinsko pomembna dejanja, so leta 1981 tedanji organizatorji življenja v KS Škofije sklenili, da bo 1. december praznik KS Škofije. Prva počastitev praznika je bila 28. novembra 1981 na slavnostni seji skupščine KS. Seje so se udeležili tudi še živeči ustanovitelji odbora OF in svojci pokojnih članov. Za pogum in prispevek k osvoboditvi domovine so jim bile na seji podeljene zahvalne spominske listine. Šola pa je dogodek obogatila še s pestrim kulturnim programom.

Letošnji krajevni praznik slavi 35. obletnico. Velike spremembe nam je prinesel čas, vendar ne smemo dopustiti, da bi se izbrisale vrednote in spomin na naše pogumne krajane.

Fotografija je iz lanskega praznovanja na Plavjah.

Deli: