Peticija in sklep sveta proti županovi odločitvi

peticija, svet

 

Svet KS Škofije je na 11. seji 8. oktobra med drugim obravnaval Sklep župana o odstopu od Pogodbe o začasni brezplačni uporabi stvarnega premoženja številka 478-480/2012 z dne 24.09.2015, s katerim se prekinja pogodbe o upravljanju parcele 492/10 2595 k.o. Škofije ter peticijo okoliških krajanov, ki živijo v neposredni okolici. Predstavniki podpisnikov peticije so se seje tudi udeležili. O sklepu župana so predhodno razpravljali tudi odbori. 

Kratka kronologija

Problemi s starim ali bivšim baliniščem se vlečejo že vsaj od leta 2000 Zaradi nasprotovanja sosedov je takrat balinarski klub Škofije moral prenehati z uporabo starega balinišča. Balinarska steza in objekt društvenega prostora v izmeri cca 10mx4m sta bila namreč postavljena brez gradbene dokumentacije na občinski parceli in še danes je tako.

Leta 2005 se je začelo postavljati novo balinišče, v njega se je vložilo čez 80.000 evrov javnih sredstev, vendar ni bilo nikoli končano. Leta 2012 je Društvo upokojencev z novim predsednikom ponovno začelo obujati idejo o oživitvi starega balinišča, na MOK so poslali vlogo o prevzemu upravljanja, okoliški prebivalci so se temu uprli. Svet KS je tako konec novembra leta 2012 na razširjeni seji skupaj s sosedi in predstavniki Društva upokojencev razpravljal o namenu prostora in DU se je takrat zavezal, da bo pripravil idejni načrt zasnove koriščenja.

Na 17. seji aprila 2013 je svet KS sprejel sklep, da predlaga županu prenos parcele v upravljanje KS, ki bo v odvisnosti od izida dogovarjanja Društva upokojencev s sosedi določil namensko uporabo prostora v interesu krajanov. Pogodba o brezplačni uporabi stvarnega premoženja je iz MOK prišla julija 2014 in KS Škofije je parcelo dobila v upravljanje za dobo petih letih.

Tik pred volitvami jeseni 2014 je Komunala Koper mimo sveta KS in sosedov začela delno urejati prostor, namestila je igrala, prostor ogradila, hkrati pa pustila ruševine balinarske steze in nelegalnega objekta.

KS je v letu 2015  za prostor dobro skrbela, kar potrjujejo tudi tam živeči sosedje. Ker je zagrajen kmalu postal tudi primeren za pse in njihove izločke, je bila nameščena tabla in stanje se je izboljšalo.

Enako kot pri vaški hiši je župan tudi tokrat ukrepal enostransko, brez vednosti in mimo sklepov sveta KS, brez vednosti okoliških krajanov. 

S peticijo ugotavljajo in zahtevajo 

Sosedje parcele so napisali peticijo, podpisalo jo je 32 oseb, poslali so jo na svet KS in županu.

Tako so zapisali:

»Podpisniki peticije, krajani, ki živimo ob parceli 492/10 kot mejaši, sosedje ali jo uporabljamo, pričakujemo od župana MOK Borisa Popoviča, da prekliče odstop od Pogodbe o začasni brezplačni uporabi stvarnega premoženja KS (št. 478-480/2012 z dne 15.07.204) o upravljanju s parcelo 492/10, sklenjene med MOK in KS.

Podpisani krajani KS ugotavljamo:

1. Da je KS zgledno skrbela za vzdrževanje in red na tej parceli v obdobju od novembra 2014 do datuma preklica gornje pogodbe. Parcela je bila:

- v letu 2015 vsaj štirikrat pokošena, počiščeno je bilo vejevje in ostali material, ki ga žal za seboj niso pospravili in odstranili delavci Komunale po zadnjem posegu oktobra 2014

- nameščena je bila tabla, ki prepoveduje vstop psom, saj se je prostor hitro spremenil v pasje stranišče. Ko so prvo tablo ukradli, je bila nameščena nova.

- delavec, ki ga zaposluje KS iz kvote javnih del, je redno čistil peščenjak otoka za igralo

- ves čas je bila dostopna, saj KS nima ključa vhodnih vrat temveč le Komunala Koper

2. S prenosom parcele v upravljanje KS se je za mejaše končalo dolgo obdobje napetosti in slabe volje, ki so ga povzročali nasledniki balinarskega kluba in predsednik Društva upokojencev z zamislijo ponovne oživitve balinišča.

3. Na predmetni parceli, ki je v lasti občine, še vedno stojijo ostanki propadajočega starega balinišča, kar je nevarno za otroke in druge obiskovalce. Ker župan navaja, da so leta 2014 pred volitvami začeli s postopki ureditve parcele, bi od lastnika parcele pričakovali, da najprej odstrani vso nevarno in razpadajočo opremo bivšega balinišča.

4. Za razliko od sporne parcele, za katero KS zgledno skrbi in bi MOK zdaj to rad spremenil, se lastnik obnaša povsem drugače z nasproti ležečo občinsko parcelo št.492/5. Gre za neugledno in sramotno zbirališče kosovnih in nevarnih odpadkov, ki je sanitarno zelo oporečno. Kljub številnim pozivom občinskim službam oziroma inšpekcijam, MOK do danes ni ukrepala, da bi na tej parceli vzpostavila red in zanjo skrbela kot dober gospodar.«

Peticija je v celoti objavljena v priloženih dokumentih. 

Sklep Sveta KS Škofije

Svet KS Škofije poziva župana MOK, da prekliče svoj sklep št. 478-480/2012 z dne 24.09.2015 o prekinitvi pogodbe o upravljanju parcele 492/10 2595 k.o. Škofije, ker temelji na nestvarno prikazanih trditvah, saj je KS z njo vzorno gospodarila. Županu se predlaga, da svetu KS prepusti, da z vsemi zainteresiranimi krajani dogovori vsebinsko namembnost parcele in da se po tem dogovoru dodeli KS Škofije na tej parceli služnost v javno korist za nedoločen čas.

Svet je v soglasju s krajani zastopniki podpisnikov peticije izoblikoval eno od sprejemljivih vsebinskih namembnosti te parcele: otroško igrišče in rekreacijski park z zunanjimi fitnes napravami in prostor za enkrat tedensko tržnico.

Predlagamo tudi, da MOK zagotovi v l. 2016 namenska finančna sredstva za variantne idejne projekte in izvedbeni projekt končne vsebinske opredelitve ter ureditev tega celotnega območja, ki obsega parcele 492/10,492/1 in 492/5. Za parcelo 492/1 - parkirišče je svet KS že izdelal PZI (izris parkirišč) v varianti, ki je sprejemljiva za krajane. Svet želi tudi podrobno informacijo o statusu parcele št. 492/5 k.o. 2595 Škofije, na kateri Mestna občina Koper ne zagotavlja reda in se njeni organi oziroma službe ne odzivajo na utemeljene pritožbe krajanov. Zadnji dopis v zvezi s tem je bil podprt tudi s strani KS Škofije in poslan dne 05.10.2015, št. dopisa 112/15.

 

V priloženih dokumentih je dokumentirano dogajanje okoli bivšega balinišča od leta 2012.

 

Deli: