Pomanjkljiva rešitev hitrostnih ovir

cestne ovire

Na vodstvo KS Škofije se je obrnilo veliko krajanov, ki jim je bila sredi novembra brez obvestila ovirana vožnja na cesti Škofije – Tinjan, ko je Cestno podjetje Koper postavljalo tako imenovane »ležeče policaje«. Prav tako je prišlo kar nekaj pritožb zaradi izbrane rešitve, ki je pomanjkljiva iz varnostnega vidika in neprijazna do  udeležencev v prometu.

Vodstvo KS se je tako odzvalo na pripombe krajanov:

»Pohvalno je, da je MOK prisluhnila prošnji Osnovne šole in se odločila za zaščito področja okoli šole, ki bi pomenila varnejšo pot. Žal pa je hitrostne ovire namestila brez načrta in kot kaže sodelovanja prometnega strokovnjaka, saj v področje zaščite ni umestila obeh prehodov za pešce na tej prometno zelo obremenjeni cesti in je en prehod ostal izven cone varovanja.

Za vodstvo KS je nesprejemljivo, da o nameri ni bilo obveščeno, niti ni bilo predhodnega dialoga o tipu hitrostne ovire in mestu postavitve. Vodstvo KS je mnenja, da bi bila primernejša postavitev nivojskega prehoda za pešce s povozno grbino.

Zdaj postavljeni hitrostni oviri sta agresivni za podvozje vozil, ker sta kratki in visoki in ne dovoljujeta prevoza z več kot 30 km/h. Z vidika zaščite pešcev predstavljata maksimalno možno zaščito s tovrstno tehnično oviro, ne upoštevata pa voznih pogojev ostalih udeležencev v prometu.

Prav tako izvajalec ni uredil odvodnjavanja ob grbinah, zato obstaja možnost zadrževanja vode in pozimi tvorba ledenih plošč pred ovirama.

Izvajalec za seboj ni počistil. Odvečni asfalt je (kot že večkrat) le odrinil na rob cestišča."

Škoda tudi, da izvajalci niso popravili lukenj na že velikokrat prekopani cesti med obema hitrostnima ovirama.

Fotogalerija

Deli: