Povabilo na prvo Špargljado

Špargljada

Pomlad je čas za šparglje. Še posebej na Škofijah oziroma v krajevni skupnosti, ki se razteza »od Rižanske vale do Tinjanskega hriba, od Elerskih gričev do Plavskih vrtičev«, kot se predstavlja KS Škofije. Kje so torej šparglji sveži, dišeči, slastni in dobro obrodijo? Na Škofijah seveda.

Tri škofijska društva so se odločila, da v sodelovanju s KS pripravijo prvo špargljado in zgodila se bo v soboto, 2. aprila pred zadružnim domom. Na njo vabijo vse krajane in ljubitelje zdravih plodov narave. Potekalo bo od 11. ure naprej s pestrim programom in jedmi iz špargljev.

Še nekaj informacij o špargljih:

Divji špargelj, botanično ostrolistni špargelj (A. acutifolius) je zelnata trajnica, ki vsako pomlad odžene poganjke, ki jih ljudje nabirajo za prehrano že tisočletja. Že za časa Rimljanov je bil izjemno cenjen, zelo kmalu pa so se pojavile tudi že gojene oblike belušev. V preteklosti so cenili predvsem eno lastnost – prepričani so bili, da so šparglji zaradi oblike poganjka močan afrodiziak. Danes pa vemo, da šparglji, še posebej divji, vsebujejo veliko fosforja, žveplo, kalcij, magnezij, pa tudi železo, baker, cink, mangan, fluor, jod ter vitamine C vitamin, B kompleks in A vitamin in mnogo antioksidantov.

V ljudskem izročilu so pomembni predvsem, ker naj bi čistili kri in pomagali pri obolenju sečil. Koristnost pri težavah z mehurjem in ledvicami so špargljem pripisovali zaradi neprijetnega vonja urina, ki se pojavi, ko zaužijemo beluše. Tega vonja sicer ne zaznajo vsi, zna pa koga neukega precej preplašiti. Znanstveniki so dokazali, da so beluši res zdravilni, po prepričanju nekaterih naj bi celo topili ledvične kamne.

 

Deli: