Razprava predsednika sveta na seji Komisije za peticije

škofije begunci

V sredo zvečer je Komisija  za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti v Državnem zboru obravnavala  peticijo civilne iniciative proti nastanitvi oseb s priznano mednarodno zaščito v poslovno gostinski objekt na Škofijah. Na sejo so bili povabljeni predstavniki civilne iniciative, MOK in KS Škofije.

Zaradi želje številnih krajanov objavljamo nastop predsednika sveta KS Edmonda Gašparja in povezavo na celotno sejo komisije, ki je trajala skoraj tri ure:

“Ne razumem ravno nujnost in potrebo sklica te seje, saj še do današnjega datuma ni znana odločitev MOK in MNZ o morebitni nameri nameščanja beguncev s priznanim mednarodnim statusom na Škofijah. Iskanje nastanitev in nameščanje beguncev različnih statusov pa se tudi dogaja že nekaj časa po vsej Sloveniji, z dobrimi in slabimi praksami.

Če pa že lahko izrazim svoje mnenje, bi dejal, da bi v tem konkretnem primeru , pa tudi v širšem kontekstu,  le KS Škofije kot pravni subjekt imela razlog  za pritožbo zaradi kršenja človekovih pravic  iz 21. in 25. člena splošne delaracije o človekovih pravicah in 22. čl. Ustave RS.

V konkretnem primeru je občina, katere sestavni del je naša KS, poteptala tako človekove pravice pravnega subjekta kot tudi normative lokalne samouprave ter lastnega Statuta. S tem, da nas ni obvestila o novembrski in februarski nameri MNZ, je krajanom kratila pravico soodločanja o zadevi, ki se še kako tiče naše ožje lokalne skupnosti. Ob tem,  ko je občina KS izločila iz aktivnega dialoga tudi po naznanjeni nameri MNZ  6.marca in je k temu povabila CI, je praktično poteptala lokalno samoupravo. Tudi vse informacije v zvezi z dogajanjem moramo »vleči » iz MOK ali MNZ.

Glede na izkušnje s komunikacijo, pobudami in odnosi med vodstvom MOK in sveti ostalih KS v občini pa me to pravzaprav niti ne čudi preveč. Veliko občanov, zlasti v 17 zalednih KS, se že dolgo počuti neenakopravne,  ker ni dialoga o razvojnih programih, prepotrebnih investicijah , ki zamujajo desetletje (kanalizacija,vodovod ,šola, zdravstveno varstvo…), na pobude in predloge ni odziva, ni skupnega dogovarjanja in vsaj delnega vpliva na odločitve, pomembne za vso občino.

Vsako leto pišemo načrte in programe za proračun, ki se jih ignorira in tako naprej. V bistvu so nam kršene človekove pravice do zdravega okolja (fekalni izupusti v naravo...), smo neenakopravni na področju prometne varnosti, še intervencijkih poti pri nas že 2 leti ne zarišejo, javni prevoz je skrajno omejen, standard šol skoraj neprimeljiv. Na Škofijah bodo zdaj na primer energetsko sanirali 40 let staro Marlesovo montažno gradnjo.  Našteti in številni drugi problemi bodo ob morebitnem prihodu beguncev samo še večji, pa če pride ena družina v stanovanje ali več družin v integracijsko hišo. Skoraj dva meseca smo imeli čas, da bi sprožili pogovore tudi o tem in iskali rešitve, pa spet nič. Tudi v drugih okoljih, kjer naj bi menda občina ponujala druge namestitve. Občani o tem ne vemo nič.

Enako kot s krajevnimi skupnostmi se je župan  obnašal v (ne)komunikaciji z MNZ  in KS glede  namere z begunci. Tako se je umetno ustvaril problem, ki naj bi ga župan  čudežno rešil tudi s pomočjo in polno podporo civilni iniciativi. Ta se je namreč začela ustanavljati v trenutku, ko smo na sedežu KS sploh začeli dobivati prvo informacijo od MNZ, kakšne namere imajo. Hkrati z zahtevami, da nočejo beguncev, so zahtevali tudi, da odstopim kot predsednik sveta KS.  Tako naj bi  prinašalec slabih vesti postal malodane odgovoren za zamisel MNZ  o integracijski hiši na Škofijah. Ni prav logično, kajne. Da ne govorim o načinu komuniciranja nekaterih članov CI, ki bi ga lahko označil celo za sovražni govor, gotovo pa za netenje nestrpnosti med ljudmi in proti ljudem.

Resnično žalostno je reševanje humanitarnih problemov in mednarodnih obvez države z lokalnim politikantstvom in strankarskim iskanjem prestižnih tem kot je sklic te nujne seje. Prepričan sem, da bi bilo mnogo bolj tvorno v predhodnem izčrpnem dialogu vseh, ki naj bi bili vpeti v problematiko integracije beguncev iskati primerne modele reševanja v vsakem posamičnem kraju.”

Edmond Gašpar je na seji dodal, da bi morala imeti ožja lokalna skupnost KS Škofije in njen svet svojega predstavnika na pogovorih med občino in MNZ, kadarkoli bodo govorili o namestitvi beguncev na Škofijah. “Definirano imamo lokalno samoupravo in civilne iniciative niso subjekt lokalne samouprave. Najmanj kar bi bilo korektno od obeh odločevalcev je, da direktno seznanjajo ožjo lokalno skupnost o vsem dogajanju in pogovorih v tem okolju.”

Držvani sekretar Boštjan Šefic je dejal, da ne MNZ ne on absolutno nima nobene težave, da tudi KS Škofije na kakršen koli način sodeluje pri pogovorih in odločitvah glede nastanitve beguncev.

Celotno sejo si je možno ogledati na tej povezavi:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-komisije-za-peticije-ter-za-clovekove-pravice-in-enake-moznosti/174472004

 

  

Deli: