Škofijoti na SLOFEST-u

Ogled Trsta in SLOFEST

 

KD Istrski grmič Škofije že vrsto let sodeluje z Društvom Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga. Skupaj načrtujemo razne aktivnosti ali pa se udeležujemo posameznih prireditev.

Tako smo se v soboto,19. septembra 2015  skupaj s člani KD Hrvatini odzvali povabilu Miljčanov in se udeležili festivala SLOFEST. Vsi udeleženci smo se zbrali na miljskem pomolu in se z ladjo Delfino verde odpeljali v Trst. Že vožnja je bila lepo doživetje, saj smo lahko z morske strani opazovali Trst z okolico. V Trstu nas je na pomolu pričakala prijazna vodička in nas kar dve uri vodila po starem delu mesta . Ogledovali smo si znamenitosti in predele mesta, v katerih so že v davni preteklosti živeli in delali Slovenci. Obiskali smo Terezijansko in Jožefinsko četrt, Veliki kanal, Rusi most in Judovsko  četrt. Pot nas je vodila od Velikega trga do rimskega amfiteatra. Sprehodili smo se mimo trga Obrdan in mimo Narodnega doma, kjer je danes Visoka šola za prevajalce in tolmače. Med obhodom smo občudovali številne palače in poslušali razlago, kdo je v njih nekdaj prebival ali kaj se je v teh stavbah dogajalo. Spoznali smo, daje bil Trst nekdaj zelo pomembno mesto tako v gospodarskem kot kulturnem smislu.

Nazadnje smo se napotili proti Borznemu trgu, kjer se je odvijal SLOFEST – praznik Slovencev v Italiji. Na njem se predstavljajo vsa slovenska društva in šole z glasbenimi, literarnimi, gledališkimi, folklornimi, slikarskimi in fotografskimi predstavitvami. Projekt je nastal s prostovoljnim delom vseh nastopajočih in sodelavcev. Glavni organizator je Zveza slovenskih kulturnih društev. Vsi dogodki od predfestivalskih do spremljajočih potekajo na Borznem trgu in drugih lokacijah v slovenskem in italijanskem jeziku. Lepo je, da Trst ponovno postaja medkulturno in več jezično mesto. Lepo nam je bilo pri srcu, ko smo v mestu slišali slovensko besedo in odmev slovenske pesmi.

                                                                                                                                             Vlasta Jerman

Fotogalerija

Deli: