Špargljada navdušila

Špargljada 2016

Na Škofijah se je v soboto zgodila prva Špargljada. Moči so združila tri domača društva Dobra volja Škofije, TKŠD Elerji in TKD Kolombar ter pripravila res izvrstno prireditev. Ob pestrem programu in dobri ponudbi so uživali in se družili domačini, dogajanje pred zadružnim domom pa je pritegnilo tudi povsem naključne obiskovalce, ki so bili navdušeni.

Priprave so se začele že pred dnevi, saj je bilo treba najprej nabrati šparglje, ki jih na pobočjih in poteh v krajevni skupnosti na srečo ne manjka. V soboto pa so rokave zavihali pripravljavci jedi: pašta s šparglji, fritaje s klobasami, panceto ali brez mesa, a s šparglji seveda. Pa poletna, narastek, omaka, namazi...Slastnim vonjavam se res ni bilo mogoče upreti. Pri domačem oljkarju in vinarju Ediju Šavletu si je bilo mogoče privezati dušo z odličnim refoškom in malvazijo, manjkalo ni domačega peciva.

Kulinarično dogajanje pa je ves čas spremljal tudi program na odru in pod njim, saj se je veselo vzdušje razlezlo po vsem prostoru in med vse ljudi.

Začelo se je s programom za najmlajše. Članica Dobre volje Škofije Karmen je vodila delavnico za otroke, društvo Vesele rokice so otroke animirale s klovnom in pričarale navdušenje z likom Maše iz risanke Maša in medved, mlada harmonikarja Gregor Ahlin in Enej Peric sta se predstavila s harmoniko, nastopila je najmlajša plesna skupina OŠ OK Škofije ter živahni plesalki Ana Mauc in Urška Podobnik, svoj prvi odrski nastop pa sta z recitiranjem dveh pesmic izvedla 2 letni Filip Gašper in Katarina Tepša, ki sta prišla še večkrat na oder. Zapela je ženska klapa Fritule, neumorni Jani Tadeško je bil odličen animator odrskega dogajanja in povezovalec programa, harmonikaš in pevec, za plesno točko pa so poskrbele članice društva Dobra volja, pod vodstvom Nasihe Cvajdik.

Dan je bil res poln prijetnega druženja, veselega vzdušja, špargljevih kulinaričnih dobrot, ki so ga popestrili še različni izdelki domačih pridelovalcev Kmetij Vrh in Kodričevi, vinarja Edija Šavleta, društva Kroštole, medarja Darija Flega ter sirarstva Rudi.

Ni čudno, da je prijetno in dišeče dogajanje pritegnilo tudi naključne goste. Tako je na dogodek prišla pohodniška skupina, ki je prihajala iz Socerba, ustavljali so se avtomobili, kolesarji, motoristi, mlad par iz Domžal in Vrhnike, ki kar ni mogel verjeti, na kaj je po naključju naletel in mnogi drugi. Škofije imajo res turistični in še kakšen potencial, ki ga sodelovanje med društvi, prebivalci, podjetniki, pridelovalci lahko samo še poveča v dobro vseh.

Skratka, Špargljada je uspela in organizatorji napovedujejo, da se naslednje leto spet dobimo. 

Hkrati se zahvaljujejo donatorjem in vsem, ki so pomagali pri izvedbi prve ,,Špargljade na Škofijah: Mesnici TRIPA-R Škofije, Mesnici Ave-Škofije, Mesnici Agraria Koper, Pekarni Kruh Koper, Pekarni Kljun-Pobegi, firmi Mega Koper, različnim domačim vinarjem in Komunali Koper za materialno pomoč. Posebna zahvala gre seveda KS Škofije za spodbude in sodelovanje.

 Foto: BV in krajani

 

Fotogalerija

Deli: