Spisek infrastrukturnih problemov in potreb

zbor 2015

Matjaž Čok, predsednik odbora za infrastrukturo, je na zboru poročal o vsebini delovanja odbora in opravljenem delu ter potrebnih investicijskih vlaganjih v obdobju 2016 – 2018 

Poročilo odbora za infrastrukturo

1. Delovanje in poslanstvo odbora za infrastrukturo

Delovanje odbora za infrastrukturo je precej občutljiva naloga, ker se ukvarja s tematiko, ki zadeva neposredno življenje krajanov.

Naše poslanstvo je v zagotavljanju tega, da morajo biti javne površine zgled za to, da se bodo tudi zasebne površine urejale skladno z skrbnostjo dobrega gospodarja. Tega je zadnje čase manj; vsekakor pa premalo. Res je da je tudi način življenja tak, vendar je zato ravno odgovornost KS, da te prakse eksplicitno in implicitno spodbuja. Na kratko povedano: nujno je boljše vzdrževanje obstoječe infrastrukture. 

2. Vsakodnevne / vzdrževalne stvari  

Temeljne stvari, ki zahtevajo vsakodnevno, permanentno skrb:

Skrb za tekoče vzdrževanje zelenic, bregov ob cesti, urejanje travne ruše, čiščenje plevela ob pločnikih…, urejanje kanalov in bankin ob cestah

Vzdrževanje imovine / infrastrukture : barvanje ograj, pleskanje javnih prostorov …

Odbor je pripravil tudi predlog za delo dveh delavcev: Komunale in delavca javnih del, ki spada neposredno pod pristojnost KS. Oba delata na območju KS 8ur / dan -> 40 ur / teden -> 174 ur / mesec (v povprečju) 

Delavec Komunale:

Nna sestanku s Komunalo dogovorjeno , da se območje delovanja razširi iz SP Škofij, na ZG Škofije, Plavje, izmenično še na Elerje in Tinjan. Zaenktrat samo 1 x tedensko Zg.Škofije .  Komunala omejuje njegovo delo tudi z varnostnimi predpisi.

Delavec Javnih del:

V svetu KS smo opredelili dela, ki so seveda logična glede na zaposlitvene pogoje in varnost: od košenja trave javnih površin (ne prekrivamo se s Komunalo, ker tega sploh ne izvaja), do čiščenja muld, cestnih jarkov, pločnikov, plevela.. skrb nad urejanjem pokopališč, hišniška dela, pomoč pri prireditvah, pomoč pri investicijskem posegu v lokal bivše trgovine (kanalizacija,voda..).

Potreben je bil čas vpeljevanja, vendar smatramo, da so rezultati vidni 

Za lažji pregled smo v odboru zbrali skupaj

(1)vse težave krajanov in (2) spisek predlogov oz. izboljšav, ki smo jih potem dali v strateški investicijski plan ter v letni plan investicij.

 

 

 

Deli: