Tinjanska krstna knjiga med najstarejšimi

matična knjiga

V torek, 29. septembra je bilo v tinjanski cerkvi slovesno. Ob 19. uri je župnik Milan Kavtičnik daroval mašo ob prazniku sv. Mihaela – zaščitnika cerkve. Obiskovalci smo ob tej priložnosti občudovali tudi obnovljen glavni oltar, ki je zasijal v vsej svoji lepoti.

Po maši nam je g. Tone Krampač, arhivar Nadškofijskega arhiva v Ljubljani, s pomočjo računalniške tehnologije najprej prikazal splošne podatke o matičnih knjigah. Te so v cerkvenih in drugih arhivih zelo uporabne za razne raziskave in predstavljajo izjemno nacionalno bogastvo. Najstarejša v Sloveniji je iz župnije Izola iz leta 1506. V matičnih knjigah so zapisi rojstev, krstov, porok in smrti. Vodene so v narativni, kasneje pa v tabelarični obliki. Na Primorskem so bile do leta 1815 pisane v italijanščini, sledijo zapisi v latinščini do 60-ih let 20. Stoletja, nato pa v slovenščini. Najbogatejše so originalne matične knjige, poleg teh obstajajo tudi dvojniki in varnostne kopije.

Krstna matična knjiga iz tinjanske župnije je nekaj posebnega. Od drugih se razlikuje že po obliki in unikatni vezavi. Njeno popravilo je bilo zahtevno in dolgotrajno. Potrebne so bile posebne tehnike dela in material. Čeprav ima naziv krstna knjiga, so vanjo vključeni še drugi podatki (poročni, mrliški…).Obnovljena knjiga vsebuje 30 strani, prvotna pa jih je vsebovala najmanj 100. Del sredstev za njeno popravilo je prispevala tudi KS Škofije.

Nekaj zanimivih podatkov iz novejše matične knjige ( 1800 – 1900) nam je predstavil še naš krajan Leander Cunja. Dogodek so popestrili pevci vaškega kvarteta, ki ga sestavljajo : Vladislav Korošec, Aleksander Vitez, Edi Zerbo in Miro Muha. Glasbeni vložek pa sta prispevala Katarina Kocjančič in Matija Primožič.

Fotogalerija

Deli: