Točka o beguncih

24. seja

 

Rino Hrvatin je s podporo Milana Markočiča dal pobudo za dopolnitev dnevnega reda 24. redne seje sveta KS z obravnavo peticije CI, ki je bila posredovana DZ- Komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Točka je bila uvrščena pod »pobude, predlogi, vprašanja«. Na vrsto je prišla po dobrih dveh urah obravnave drugih aktualnih tematik iz krajevne skupnosti.

O tem v celoti objavljamo informacijo Slovenske tiskovne komisije STA:

Na seji sveta KS Škofije namesto o beguncih zahteva za odhod predsednika

Škofije, 13. aprila (STA) - Na sredini večerni seji sveta Krajevne skupnosti (KS) Škofije so na dnevni red na zahtevo članov Civilne iniciative Škofije dodali tudi razpravo o nastanitvi beguncev v integracijsko hišo sredi Škofij, je za STA povedal predsednik KS Škofije Edmond Gašpar. A se je razprava obrnila v zahtevo civilne iniciative po odhodu Gašparja s položaja.

Točko o beguncih so obravnavali pod točko vprašanja, pobude in predlogi. "Namesto razprave o tej problematiki je predstavnica civilne iniciative hotela glasovanje o zaupnici predsedniku, s čimer pa se večina ni strinjala," je po seji povedal Gašpar.

Kot je dodal, v krajevni skupnosti nimajo nikakršnih novih informacij o nastanitvi beguncev, ko pa jih bo prejel, bo nemudoma sklical izredno sejo ter zbor krajanov. Za zdaj pa je potrebno počakati na dogovor države in koprske občine ter na to, kateri od predlogov bo na koncu prevladal.

Člani civilne iniciative so sicer krajevno skupnost seznanili s peticijo, ki so jo naslovili na Komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti državnega zbora. V peticiji, ki jo je podpisalo okoli 800 krajanov, poudarjajo, da nasprotujejo načrtom države o vzpostavitvi integracijske hiše.

Menijo namreč, da objekt sredi Škofij, kamor želi država nastaniti osebe s priznano mednarodno zaščito, za ta namen ni primeren. Podpirajo pa predlog Mestne občine Koper, da te osebe razpršeno namestijo po vseh krajevnih skupnostih v občini. V peticiji, ki jo je KS Škofije objavila na svoji spletni strani, komisijo DZ prosijo, da jo obravnava in prepreči samovoljno poseganje države v Škofijah.

Komisija DZ za peticije je minuli teden že zaprosila notranje ministrstvo, koprskega župana in KS Škofije, naj ji v zvezi s peticijo krajanov Škofij posredujejo svoja stališča.

Minulo soboto je civilna iniciativa Škofije v središču kraja pripravila miren protestni shod. Na njem so poudarili, da so pripravljeni sprejeti eno ali dve begunski družini in jim ob naselitvi v praznih občinskih stanovanjih tudi pomagati. Ne želijo pa imeti sredi kraja večjega števila mladih moških, ker jih skrbi, da bi povzročali težave.

 

Deli: