V znamenju žensk, glasbe, pesmi in druženja

koncert 8.marec

Na mednarodni praznik Dan žena so na Škofijah spoštovanje in vsestransko  naklonjenost do žensk obeležili s tradicionalnim koncertom in prijaznim večerom druženja  krajanov.

Za živahen in pester glasbeni večer je poskrbel Pihalni orkester Koper, ki se je v dvorani prvič predstavil z novim dirigentom Borutom Vatovcem. Pridružila se jim je Klapa Semikantà pod umetniškim vodstvom Lidije Kotnik in Mažorete Koper s strokovno vodjo Nino Kocjan.

Predsednik sveta KS Škofije Edmond Gašpar je številne obiskovalce, ki so v torek napolnili dvorano, pozdravil z naslednjimi besedami: »Čeprav mesec marec nosi moško ime po rimskem bogu vojne, je to mesec, ko se še posebej poklonimo ženskam na dveh mednarodnih praznikih, ki jih praznujejo v stotinah držav po vsem svetu: ob dnevu žena in materinskem dnevu.

Tako je v bistvu ime meseca v pravem nasprotju z njegovo vsebino: prebuja se pomlad, vrača se toplina dni, spomladansko cvetje barva pokrajino, s praznovanjem dveh praznikov pa se poklanjamo in zahvaljujemo ženskam. Za njihovo skrb, podporo treh vogalov hiše, ljubezen in potrpljenje in vse ostale, tudi drobne stvari, ki jih vsak dan moški niti ne opazimo.

Svet je danes do žensk sicer bolj prijazen kot včasih, vendar se bomo morali še truditi za popolno enakopravnost in še večje spoštovanje žensk v družbi in doma. A nocoj se prepustimo glasbi in ob druženju po koncertu skupaj nazdravimo ženskam in drug drugemu.«

Tako je tudi bilo. Ob mizah z narezkih, ki jih je pripravil Bruno Markežič, in minjonih iz slaščičarne Renata so se obiskovalci še dolgo pogovarjali in družili. Ženske so dobile cvetje iz vrtnarije Kocjančič, da je vse potekalo gladko in je bilo potem tudi pospravljeno, pa so poskrbele članice društva Istrski grmič, tajnica Majda in nova moč iz javnih del Jure.

Vse dogajanje pa je tudi v družabnem delu spremljala pesem, saj so fantje iz Klape in njihova Lidija kot kaže zaljubljeni v petje. Morda jih bomo kdaj videli in poslušali tudi na samostojnem koncertu.

 

Za to, da bodo na ta večer ostali tudi konkretni spomini, je poskrbel Tristan Černe. Fotografije so njegovo delo.

 

Fotogalerija

Deli: