Vaška hiša v zasebno upravljanje

Vaška hiša

Župan Boris Popovič je v nasprotju s sklepi sveta KS Škofije sprejel sklep o odvzemu upravljanja z  Vaško hišo. MOK je objavil namero o sklenitvi neposredne pogodbe o najemu nepremičnega premoženja za zgolj 50 evrov na mesec. 

Svet KS Škofije je junija prejel sklep župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča, s katerim Mestna občina Koper prevzema v upravljanje Vaško hišo, ki je bila vse doslej  skrb KS Škofije. Sklep je bil presenečenje, ker se je svet od začetka svojega mandata v novembru lani trudil,  da bi za vse objekte, ki jih ima v upravljanju krajevna skupnost, uredili usklajeno, gospodarno in transparentno poslovanje ter upravljanja. 

Tudi za Vaško hišo, kjer je bila še leta 2012 praksa gotovinskega poslovanja in je šele prejšnja sestava sveta KS na predlog komisije za infrastrukturo uvedla plačevanje kratkoročnega najemanja s položnicami. Kljub temu se finančne evidence upravitelja in občinskega računovodstva niso ujemale. 

V tem času je bilo tudi ugotovljeno, da se je pogodba med MOK in KS o prenosu  upravljanja Vaške hiše že zdavnaj iztekla, na kar niso bili pozorni niti sveti KS v prejšnjih mandatih niti upravitelj. Tako 10 let sploh niso ukrepali, da bi pogodbo obnovili oziroma podaljšali. Ko je predsednik sveta KS Edmond Gašpar to ugotovil, je takoj kontaktiral ustrezno občinsko službo in prosil za navodila, kako zadevo urediti.  

Služba za krajevne skupnosti je odgovorila, da je na podlagi evidence vseh objektov v lasti MOK, ki jih upravljajo krajevne skupnosti, v pripravi Sklep župana, ki bo to evidenco potrdil, pred podpisom pa bodo to evidenco v pregled in dopolnitev prejele tudi krajevne skupnosti. »V tem postopku ni predvideno, da bi se kakorkoli spreminjala obstoječa razmerja glede uporabe oziroma upravljanja teh objektov ali nepremičnin, pač pa gre le za formalizacijo sedanjega stanja. Enako velja tudi za vaško hišo v Zgornjih Škofijah,« so zapisali v omenjeni občinski službi.

Svet je na podlagi vseh teh informacij pripravil vso dokumentacijo in z večinskim soglasjem so bili na sejah sveta sprejeti  akti kot so Pravilnik o kratkoročnem oddajanju v najem prostorov in objektov KS, hišni red, cenik, način plačila in pogodba z upraviteljem. To pa je zbudilo odpor upravitelja, ki je tudi svetnik KS. Kot sta na sejah povedala dva svetnika, od katerih so se ostali svetniki v posebni izjavi zaradi njunega delovanja proti interesom krajanov distancirali, sta bila na to temo pri županu. Kmalu po tistem je prispel županov sklep, v katerem so neresnične trditve in obrazložitve, sprejet pa je bil brez posveta ali dogovora s svetom KS, povsem enostransko.

Svetniki so si vzeli čas in so se v tematiko vaške hiše podrobno poglobili. V arhivih so poiskali in pridobili vse potrebne dokumenta za kronologijo poteka dolgoletne investicije v vaško Hišo, ki je bila neko obdobje sploh edina investicija občine v škofijsko krajevno skupnost. Zaključno poročilo investicije jasno kaže, da z vaško hišo nikoli ni upravljala vaška skupnost, kot se je zapisalo županu, ampak  jo je svet  KS Škofije dal v upravljanje Rinu Hrvatinu . Vaški odbor Zg. Škofij tudi nikoli ni razpravljal ali odločal o kakšnem dopisu županu, niti ni bil seznanjen s kakšnimi razprtijami ali nesoglasjem med vaškim odborom in svetom KS, saj se od 5. marca letos sploh ni več sestal. 

O sklepu župana so stališča oblikovali Odbor za družbene dejavnosti in Odbor za infrastrukturo, Svet KS Škofije pa je na zadnji seji  10.9.2015 sprejel naslednji sklep:

115. SKLEP: Svet KS poziva župana k ponovnemu razmisleku v zvezi s Sklepom št. 3528-10/25015 od 12.06.2015, saj se predhodno o zadevi ni posvetoval z vodstvom KS in je prisluhnil samo eni strani - dvema članoma sveta, ki delujeta v nasprotju z večinsko sprejetimi sklepi. Iz poročila Odbora za družbene dejavnosti tudi izhaja, da Odbor vaške skupnosti ni nikoli razpravljal in sklepal o kakšnih nesoglasjih s Svetom KS zaradi upravljanja Vaške hiše  in tudi ne o zbiranju podpisov podpore krajanov za samostojno upravljanje z  objektom Vaške hiše. Odbor vaške skupnosti se od 5. marca sploh ni več sestal. To samo potrjuje ugotovitev o enostranskem nastopu zgolj dveh svetnikov.

Predlagamo, da se Vaška hiša obravnava enako kot vse ostale nepremičnine, ki jih ima KS Škofije in ostale KS v upravljanju in skladno s predhodno pridobljeno informacijo Službe za krajevne skupnosti MOK. To pomeni, da svet predlaga županu, da s sklepom vrne vaško hišo v ponovno upravljanje KS Škofije, saj je edini pravni subjekt, ki je vodil investicijo v letih 2006 do 2011 in je ves čas za objekt skrbel kot dober gospodar. Sedanji način poslovanja Vaške hiše je moten zaradi netransparentnosti  poslovanja in neobstoja »pravil igre« ter tudi pravno nevzdržen, saj v praksi z objektom razpolaga in ga dejansko uporablja fizična oseba, brez urejenega razmerja z lastnikom ali upravljavcem. 

Županu je bilo poslano pismo s sklepom, vso dokumentacijo in željo, da sprejme pobudo sveta KS Škofije po vrnitvi omenjenega objekta v upravljanje KS Škofije. Tako bi bilo  upravljanje z občinskimi nepremičninami urejeno enotno za vse nepremičnine, prenesene v upravljanje v vseh KS in v duhu lokalne samouprave.

Župan ni upošteval sklepa sveta in argumentov, na spletni strani MOK pa je objavljena  NAMERA O SKLENITVI NEPOSREDNE POGODBE O NAJEMU NEPREMIČNEGA PREMOŽENJA za 50 evrov na mesec.

O opisani problematiki bo svet razpravljal  na seji 8. oktobra.

V priloženih dokumentih, ki potrjujejo opisano, so: pismo županu, dokumenti o poslovanju vaške hiše, omenjeni akti in pravilniki, stališča odborov, zapisnik zadnje seje vaškega odbora. 

Objava namere na koper.si http://www.koper.si/index.php?page=razpisi&item=353&tree_root=104&id=31109

Deli: