Za vsak ekološki otok 5 kamionov tedensko

ekološki otoki

Na pobudo Komunale Koper je bil prejšnji teden  opravljen ogled nekaterih ekoliških otokov, ki so z vidika prevzemanja odpadkov za njih  problematični . Komunala  mora namreč  optimizirati transport, ki predstavlja pomemben strošek prevzemanja  petih  ločenih frakcij komunalnih odpadkov. Zaradi ločevanja odpadkov  vsak ekološki otok obišče kar pet  5 kamionov tedensko.

Predsednik Sveta KS Škofije je na 12. redni seji poročal iz ogleda po posameznem ekološkem otoku in idejah, kako določene probleme rešiti.  Ogled so 9. novembra opravili s strani Komunala Zdravko Savić in Jan Čelovski, s strani KS Škofije pa Edmond Gašpar.  

1. EO Sp.Škofije – bivši bencinski servis OMV: Predviden plato 4x 9 m bo umeščen skladno s projektom IBK in zarisu parkirnih mest  (varianta 2 -43 parkirnihz mest) previdoma pred koncem novembra 2015 (FN 2015).

2. EO Druge Škofije vas : zaradi težke dostopnosti ob nastajajoči novogradnji ter minimalnem polnjenju ločevalnih zabojnikov surovin, se predlaga premestitev zabojnikov na obstoječi  EO nasproti Vaške hiše, ki bi ga preuredili in ozelenili s popenjalkami tako kot EO pri cerkvi. S tem  bi se razbremenila  tudi ulica strnjenega vaškega jedra , ki ni grajena za obremenitev s težjim tovornim prometom (tudi 10 tonski tovornjaki).

3. EO Tretje  Škofije (pri hišni številki 89B) se prestavi na lokacijo novo zgrajenega EO pred razcepom ceste pri kapelici (pred hišo g.Kozina), ki se poveča za število prestavljenih kontejnerjev.

4. EO Četrte Škofije- Komunala poskrbi za košnjo in ureditev okolice.

5. EO Slatine- Kolombar : ob otoku je potrebno doasfaltirati –razširiti cestišče, saj je sedaj potrebno  pri izogibanju prevzemnega vozila peljati  izven cestišča  po travniku.

6. EO Tinjan : v proračunskem letu 2016 Komunala uredi sedanjo lokacijo tako, da se zagradi in betonira ploščad ter tako uredi in omogoči  čiščenje tega komunalnega objekta

7. EO Plavje –stara šola: se uredi v proračunskem letu 2016 po predhodni pridobitvi soglasij vseh lastnikov zemljišča. KS pripravi skico idejne rešitve.

8. EO Hrib- Parenzana – se prestavi na plato pred borovim gozdičem

9. Pokopališče Škofije : kamionski kontejner za mešane odpadke se zamenja z 250 literskim kontejnerjem za mešane odpadke, ki se bo praznil ob rednih tedenskih prevzemih. Kontejner za vaze PVC (sveče) ostaja.

V razpravi je svetnik Rino Hrvatin  v imenu krajanov  ožjega dela Drugih Škofij nasprotoval premestitvi ločevalnih kontejnerjev za odpadne surovine iz sedanje lokacije pri kapelici na lokacijo nasproti vaške hiše. Tajništvo KS  bo o tem obvestilo Komunalo Koper.

Poziva se tudi vse krajane, da ločujejo odpadke, jih odlagajo v namenske kontejnerje, skrbijo za red in čistočo ekoloških otokov in v primeru polnih zabojnikov o tem obvestijo Komunalo ali tajništvo krajevne skupnosti.

 

Fotogalerija

Deli: