Obujali spomine na osnovnošolske dni pred 60-imi leti

60 obletnica osnovne šole

Nedavno se je zbrala prijetna druščina generacije, ki je skupaj pred šestdesetimi leti gulila osnovnošolske klopi na škofijski osnovni šoli. 

Tako je o srečanju zapisala Neva Samec:

"Srečanje je bilo zelo prisrčno in veselo. Veliko smo si imeli za povedat in smo se težko poslovili, saj se z nekaterimi nismo srečali 60 let. Ni bilo konca anekdot, ki jih je tovarišica Zdenka, v starosti 88 let, kar "stresala iz rokava".
Zelo smo pogrešali nekatere sošolce. Želimo vsem dobro zdravje in se vidimo 25.maja naslednje leto!"

60 obletnica osnovne šoleSlika 1: Poslednja fotografija generacije ob zaključku 7. razreda OŠ Škofije, pred odhodom nekaterih na izlet v Logarsko dolino.

Veliko veselje smo doživeli, ko so nas kot najstarejši razred preselili v veliko učilnico z novim parketom, novimi klopmi in novo tablo. Veliko je bilo steklenih oken in strop je bil visok, tako, da emajlirana zelena peč ni zadostovala za ogrevanje učilnice. Sami smo nosili polena, ki so včasih tako dimila, da smo morali prezračiti prostor - seveda na račun pouka.

Bili smo složni, prijateljski, tudi takrat, ko smo " kaj ušpičili ", saj  smo bili živahni učenci.
Nismo pa delali škode. Radi smo pomagali deliti malico: šipkov čaj, včasih kakav, beli sveži kruh s slivovo marmelado, včasih pašteto, ki je nismo bili navajeni, ob sobotah pa rumeni sir ali na kolobarje narezano "pasjo radost". Bili smo skromni. 


60 obletnica osnovne šoleSlika 2: Pogled na staro stavbo OŠ Škofije, ki je ni več, z delnim učiteljskim zborom in vzgojiteljicama iz vrtca; z leve Zdenka Cesar, Katja Kalaba, Justa Kleibencetl, vzgojiteljica Milena, Ivanka Pribac, ravnatelj Anton Tehovnik, Rezika Štimac, Jožica Košuta, vzgojiteljica Nada Rener, Janko Klaibencetl, Milka Tomažič in Danica Cimperman.


60 obletnica osnovne šoleSlika 3: Zadnji posnetek šolarjev iz kombiniranega pouka 2. in 3. razreda na Osnovni šoli Plavje l.1956. Učencem zaključenega 2. razreda (Vesna, Vitko, Vitan, Mirko, Vera, Tanja in Ljupko), smo se priključili prvošolčki in skupaj nadaljevali 1. in 3. razred z našo zadnjo generacijo, ki je začela obiskovati 1. razred l.1957, s tovarišico Marijo Debernardi.

Težko je bilo slovo od "naše" plavske šole. 2. razred smo obiskovali v ogromni učilnici na desni strani vhoda in bilo nas je več kot 35. Ne vem, če so v zadnjih klopeh sploh slišali učiteljico.  Veliko je bilo priseljenih iz drugih republik. Plavčani, ki smo bili zadnja generacija OŠ Plavje, smo imeli srečo, da smo lahko zaključili osnovnošolsko šolanje na OŠ Škofije. Starejši od nas, pa so morali obiskovati OŠ Dekani.


Pripravila: Neva Samec 

Deli: