Plavje bodo 2026 dobile Kompetenčni center za oljkarstvo in mediteranske kulture ( foto in video)

Kompetenčni center za oljkarstvo in mediteranske kulture Plavje

V četrtek, 5. septembra, je pri plavski cerkvi in v organizaciji ZRS Koper potekala predstavitev bodočega Kompetenčnega centra za oljkarstvo in mediteranske kulture Plavje, ki bo zrasel na sedaj degradiranem območju karavle. 

Zbrane je najprej nagovoril predsednik Sveta KS Škofije Matjaž Čok, ki je izrazil mnenje, da gre za enega od pomembnejših projektov za kraj. 

"Dolgo časa so se na občini trudili, da smo nekaj iz te karavle naredili in sedaj se je ponudila priložnost, da dobimo nekaj, kar si niti v sanjah ne bi upali pomisliti. V bistvu smo kupovali Golfa, dobili pa Ferrarija", je dodal Čok in spomnil še na nekaj potrebnih investicij za Plavje, kot so ureditev stare šole, kanalizacija in ceste. 

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je krajanke in krajane pozdravil z nagovorom o pomembnosti oljk v tem prostoru in izrazil zadovoljstvo nad kakovostjo oljčnega olja, ki v svetu dosega vrhunske rezultate. Občina ima v lasti veliko objektov, ki jih ne more vzdrževati ali obnavljati, zato je vesel, da je karavla na Plavjah dobila novo priložnost in bo kraj dobil nove vsebine, ki bodo privabljale tako domačine kot obiskovalce. 

Dr. Rado Pišot, direktor ZRS Koper, je izrazil zadovoljstvo z obiskom ter interesom javnosti in se v prvi vrsti zahvalil oljkarjem ter raziskovalkam in raziskovalcem, da se je sploh izkazala potreba po takšnem centru. V pogovorih z občino so dosegli  prenos stavbne pravice in pridobili gradbeno dovoljenje. V krajši predstavitvi je nato predstavil delo ZRS-ja, ki letos obeležuje 30. obletnico delovanja

Kompetenčni center za oljkarstvo in mediteranske kulture Pavje.

Z deli na novem centru naj bi pričeli že konec letošnjega leta, glavnina del bo potekala v naslednjem letu, 1. gradbena faza z glavnima stavbama pa naj bi zaživela leta 2026. Kasneje bodo v 2. fazi dogradili dodatne laboratorijske kapacitete, večnamensko ploščad, ki bo deloma nadkrita in dvorano. 

ZRS KOPER- Kompetenčni center za oljkarstvo in mediteranske kulture Plavje1. gradbena faza, ki naj bi zaživela 2026. Foto: ZRS Koper

ZRS KOPER- Kompetenčni center za oljkarstvo in mediteranske kulture Plavje2. gradbena faza z dodatnimi laboratorijskimi kapacitetami, prostorom za mehanizacijo, večnamensko ploščadjo in dvorano. Foto: ZRS Koper

V zaključnih besedah se je dr. Milena Bučar Miklavčič, vodja laboratorija Inštituta za oljkarstvo, spomnila pred dvema letoma preminulega Danijela Božiča, ki je prvi prišel na dan z idejo, da bi karavla na Plavjah lahko dobila novo vsebino. Nekdanja podžupanja Olga Franca je tedaj hitro zbrala vso dokumentacijo. Da je projekt zaživel v taki obliki, pa gre zahvala Marinku Hrvatinu in Radu Pišotu.

Predstavitve se je udeležila tudi podžupanja Mateja Hrvatin Kozlovič

Večer se je zaključil s pogovorom in druženjem ob hrani in pijači. 

Posebna zahvala za pomoč pri izvedbi gre krajankam in krajanom Plavij, ki so pripravili prizorišče in pogostitev ter uredili električno napeljavo, Župniji Škofije, ki je omogočila prostor in Studiu Kofol z Badihe, ki je v zadnjem trenutku dostavil televizijo, saj zaradi močne svetlobe diaprojekcija ni bila možna.

Celotno predstavitev si lahko pogledate na YouTube kanalu Krajevne skupnosti Škofije. 



Fotogalerija

Deli: